Teksten van Stadspomp

Stadspomp (2017)

In 1835 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester Mast De Vries een stadspomp gebouwd op de Vismarkt, door de Lierse meester-steenhouwer J.J.G. Nuyens, met ornamentiek naar ontwerp van Louis Auguste Serrure.

19de-eeuwse stadspomp in de vorm van een arduinen zuil met een stadsschild en vier bronzen vissen, op een arduinen vierkante sokkel en met een halfrond waterbekken. De pompzwengel is nog aanwezig, evenals de spuwer in vorm van een mannenhoofd. De initialen M.D.V. (Mast De Vries) zijn aangebracht.


Bron: -
Auteurs:  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum: 2017


Je kan deze pagina citeren als: Kennes, Hilde; Vandeweghe, Evert: Stadspomp [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202733 (geraadpleegd op 23-06-2021)


Stadspomp (1990)

Oude stadspomp van 1835 met initialen M.D.V. van de toenmalige burgemeester Mast De Vries, door de Lierse meester-steenhouwer J.J.G. Nuyens, ornamentiek naar ontwerp van L.(?) Serrure: arduinen zuil waarop stadsschild en vier bronzen vissen, op arduinen vierkante sokkel; pompzwengel en spuwer in vorm van mannenhoofd; halfrond waterbekken.


Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum: 1990


Je kan deze pagina citeren als: Kennes, Hilde: Stadspomp [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125586 (geraadpleegd op 23-06-2021)