erfgoedobject

Luchthaven Deurne

bouwkundig element
ID
200710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200710

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Luchthaven Deurne
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vliegveld Antwerpen, heden circa 152 hectare, kort na de Eerste Wereldoorlog aangelegd op Waasdonk, het hoogste punt van de gemeente; na de Tweede Wereldoorlog tot over de Krijgsbaan (Mortsel) uitgebreid. Het eerste luchthavenghebouw was een oude spoorwegwagen, het tweede een houten prefab loods.

Huidig luchthavengebouw in nieuwe zakelijkheid, 1929-32, naar ontwerp van Stanislas Jasinsky; het ontwerp Jasinsky, met een tweede prijs bekroond in de openbare wedstrijd (ex aequo met Victor Bourgeois; eerste prijs voor Van Riel en Janssens) werd door de bevoegde minister weerhouden. Restauratiewerken na de Tweede Wereldoorlog; renovatiewerken in 1984 en 1987-88 onder leiding van J. Medaets.

Hoekschikking waarbij de verschillende diensten in een hoek van 40 à 45 graden aan een centrale kern met hal, inschepingsplatform en (in 1951 vernieuwde) commandotoren werden aangebouwd zodat uitbreiding in alle richtingen mogelijk blijft zonder de architectuur te schaden; beraapte L-vormige betonconstructie met drie bouwlagen aan afgeronde hoek, twee voor de aansluitende vleugels, met recent vernieuwde registervensters; aansluitende vliegtuigloodsen. Vernieuwd interieur.

  • LUYTEN F., De nieuwe vlieghaven te Antwerpen, in De Toerist, IX, nummer 23, 1 december 1930, 579-581.
  • S.N., L'Emulation, IL, 10, oktober 1929, 73-80.
  • VAN DE VIJVER F., De luchthaven te Deurne bestaat twintig jaar, in De Toerist, XXXI, nummer 6, 16 maart 1952, 140-141.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Luchthaven Deurne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200710 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.