Calvarieberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Korte Nieuwstraat
Locatie Korte Nieuwstraat zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Calvarie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Calvarieberg

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1940.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Calvarieberg op een laat-barok voetstuk met smeedijzeren lichtarm en lantaarn, in 1736 opgericht op de verdwenen Katelijnebrug over de vest. Het Christusbeeld dateert uit deze periode, Maria en Johannes zijn van de hand van Jan-Engelbert Pompe respectievelijk uit 1776 en 1782 (gesigneerd en gedateerd). In 1797-98 werd de beeldengroep neergehaald, in 1815 teruggeplaatst en in 1859 door Jos Geefs gerestaureerd. De Stad Antwerpen liet de beelden in 1996-1997 restaureren door Sander Peeters.

Het drieledige, in grijs en wit geschilderde voetstuk, waarschijnlijk uit hardsteen, rust op een geprofileerde plint. De centrale, gebuikte sokkel versierd met voluten, een schelpornament en guirlandes voor het Christusbeeld, wordt geflankeerd door voluutvormige klauwstukken, en twee rechte sokkels voor Maria en Johannes. Sokels en lauwstukken zijn versierd met spiegels. Deze van de centrale sokkel draagt een geschilderde chronogram waarvan het laatste gedeelte verdwenen is: "a VobIs/ VICInIs/ DeI/ aMabItUr/ CrUX [effIgIeM ChrIstI/ ConCorDes InnoVarUnt]". De beelden zijn uitgevoerd in natuursteen, en afgewerkt met een monochrome beschildering in natuursteenkleur

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Korte Nieuwstraat

Korte Nieuwstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.