Calvarieberg ()

Calvarieberg op een laat-barok voetstuk met smeedijzeren lichtarm en lantaarn, in 1736 opgericht op de verdwenen Katelijnebrug over de vest. Het Christusbeeld dateert uit deze periode, Maria en Johannes zijn van de hand van Jan Engelbert Pompe respectievelijk uit 1776 en 1782 (gesigneerd en gedateerd). In 1797-98 werd de beeldengroep neergehaald, in 1815 teruggeplaatst en in 1859 door Jos Geefs gerestaureerd. De Stad Antwerpen liet de beelden in 1996-1997 restaureren door Sander Peters.

Het drieledige, in grijs en wit geschilderde voetstuk, waarschijnlijk uit hardsteen, rust op een geprofileerde plint. De centrale, gebuikte sokkel versierd met voluten, een schelpornament en guirlandes voor het Christusbeeld, wordt geflankeerd door voluutvormige klauwstukken, en twee rechte sokkels voor Maria en Johannes. Sokkels en klauwstukken zijn versierd met spiegels. Deze van de centrale sokkel draagt een geschilderde chronogram waarvan het laatste gedeelte verdwenen is: "a VobIs/ VICInIs/ DeI/ aMabItUr/ CrUX [effIgIeM ChrIstI/ ConCorDes InnoVarUnt]". De beelden zijn uitgevoerd in natuursteen, en afgewerkt met een monochrome beschildering in natuursteenkleur.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calvarieberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281628 (geraadpleegd op ).


Calvarieberg ()

In 1736 werd op de Katelijnebrug een Calvarie opgericht; groot Christusbeeld met lichtarm, geflankeerd door Maria en Johannes op onderling verbonden voetstukken met rocailleversiering. In 1797-98 werd de groep omlaag gehaald, teruggeplaatst in 1815 en door Jos Geefs gerestaureerd in 1859. Alles zit nu onder een dikke laag verf. Op het voetstuk, waarschijnlijk uit arduin, staat het opschrift: a VobIs/ VICInIs/ DeI/ aMabItUr/ CrUX/ effIgIeM ChrIstI/ ConCorDes InnoVarUnt.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calvarieberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125575 (geraadpleegd op ).