Minnewaterbrug

• is aangeduid als beschermd monument Minnewaterbrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Minnewaterbrug

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

De Begijnen- en Katelijnevest (aan de oostzijde) zijn verbonden door de Minnewaterbrug, in 1311 opgetrokken als houten brug; huidige brug van 1739 naar ontwerp van de Brugse architect-beeldhouwer H. Pulinx senior. Het is een stenen constructie met uitzondering van de middelste boog die mogelijk tot 1874 opgevat was als houten ophaalbrug om barge door te laten. Zevenledige boogbrug van baksteen en blauwe hardsteen, bekroond met ijzeren borstwering; aan zijde van Begijnenvest, behouden grenssteen met gotische "B" en "28".

Bron: Beschermingsdossier: DW000551