Poertoren

• is aangeduid als beschermd monument Poertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poertoren

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Vrijstaande toren, gebouwd in 1398-1401 door Jan Van Oudenaarde; van de 15de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, buskruitopslagplaats zie benaming; in 1665 enkele jaren ingericht als voldermolen; kelders al voor 1785 gebruikt als ijskelder. Gerestaureerd in 1989-1991 naar ontwerp van architect A. Cottyn (Brugge).

Ronde, bakstenen toren van drie bouwlagen, vlak afgedekt. Aanpalend polygonaal traptorentje met tentdak en spleetvormige schietgaten. Drie venstertjes op de eerste en tweede bouwlaag. Links van traptoren, toegang naar kelderverdieping met erboven laaddeuren van bovenverdieping.

Interieur. Kelder overkluisd door achtdelig kruisribgewelf op natuurstenen consoles; eerste en tweede bouwlaag door middel van bakstenen koepelgewelven.

Achter de Poertoren, vrijstaand, deels begroeid huis met 19de-eeuws uitzicht doch oudere kern, quasi gebouwd op niveau van het waterpeil.

Bron: Beschermingsdossier : DW000551

De vrijstaande woning achter de Poertoren is inmiddels gesloopt.