Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Beschrijving

Monumentale hardstenen pomp, ingehuldigd op 8 september 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput.

De pomp bestaat uit een hoge vierkante sokkel met twee afgeronde waterbekkens aan beide zijkanten ter hoogte van de geprofileerde plint. Het geheel is voorzien van een pompzwengel aan de voorzijde en een kraan aan de linkerzijde. De vierkante sokkel wordt gescheiden van de gedenknaald (in de vorm van een obelisk) door een brede overkragende lijst. Als bekroning van de gedenknaald staat een bronzen borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog Maarten Steyaert, geplaatst in 1991. Samen met het borstbeeld werd de pomp voorzien van een gewit opschrift [met foutief jaartal]: "Ten jare 1867/ is deze pomp/ opgericht/ ter nagedachtenis/ van/ MAARTEN/ STEYAERT/ alias/ PRIMUS /16.04.1647 17.04.1701 / Baccalaureus / in de godgeleerdheid / Burgemeester: B. Van Hecke / Schepenen/ E. Bultinck/ F. De Wispelare/ Sekretaris: AD. Vande Weghe/ Bouwmeester: EDM. Paternotte".

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DOoo1061, Geografisch pakket Zomergem.
Auteurs: Verbeeck, Mieke