Dries van Merendree

• is aangeduid als beschermd monument Dries van Merendree

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dries van Merendree: omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dries

Beschrijving

De dries is gelegen op de zandige gronden aan de noordoostelijke zijde van de 500 meter brede alluviale vlakte van de Kale. De Kalevallei buigt in Merendree in noordoostelijke richting naar Vinderhoute. Het betreft een micro-open-fieldgebied dat niet is kunnen uitgroeien tot een typisch open kouter. De kleine driehoekige dries met bewoningsconcentratie, in de 17de en 18de eeuw bekend onder de naam "Overpoucke Driesschelken", vormt een mooi voorbeeld van een dries-kouter-associatie uit de vroege middeleeuwen.

De dries met drinkpoel, nu in particulier bezit van het belendende landbouwbedrijf, is heden nog steeds met gras begroeid en aan de randen met bomen beplant, en wordt omgeven door grotendeels tot villaatjes omgebouwde hoeven.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingdossier DO001036, Dries met omgeving (S.N., 1995).