Spoorwegbrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorwegbrug

• is aangeduid als beschermd monument Voorhaven: spoorwegbrug

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolhuis en Voorhaven

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Tolhuis en Voorhaven

Beschrijving

Draaibrug van 1926 met draaiend gedeelte tussen vaste overbrugging op de Linkeroever en een gewoon bruggenhoofd op de rechteroever. Draaibaar gedeelte gevormd door "caisson" tussen twee volle ijzeren liggers - onder- en (gebogen) bovenplaten met elkaar verbonden door verticale L-profielen (volledig met klinknagels geassembleerde constructie) - met gebogen bovenrand en waarvan de bovenhelft ruim boven het brugdek uitsteekt; zijpaden voor voetgangers met gesmede relingen; draag- en draaiconstructie op met natuursteen beklede quasi-ronde middenpijler, omringd en beschermd door houten staketsel. Vanaf 1946 elektrische bediening; hydraulisch hefsysteem. Bruggenhoofden en tussenpijler (vast bruggedeelte) volledig in natuursteen met stootlijsten en met diamantvlakken versierde bovenbouw waarin de relingen gevat zitten.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002007, Voorhaven en Tolhuis
Auteurs: De Schepper, Jo