erfgoedobject

Kasseiweg Lippenhovestraat, Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat

landschappelijk element
ID
200745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200745

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Lippenhovestraat maakt de verbinding tussen de deelgemeenten Velzeke en Elene te Zottegem. Het Baron Idès della Failleplein en Molenbeekstraat maken deel uit van de dorpskom van Elene.

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

Deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij van Albrecht en Isabella, tijdens het begin van de 17de eeuw werden de straten in de steden geplaveid. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.


Bron     : Beschermingsdossier DO001073
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Elene

  • Is deel van
    Dorpskern Velzeke-Ruddershove

  • Is deel van
    Velzeke-Ruddershove


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasseiweg Lippenhovestraat, Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200745 (Geraadpleegd op )