IJzeren voetgangersbrug

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Nieuwevaart
Locatie Nieuwevaart zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed IJzeren voetgangersbrug

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument IJzeren voetgangersbrug

Deze bescherming is geldig sinds 13-11-1997.

Beknopte karakterisering

Typologiebruggen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Nieuwevaart gegraven in 1863 als verbinding tussen de Brugse vaart en de Voorhaven. De ijzeren vakwerkbrug voor voetgangers verbindt de Frans van Ryhovelaan met de Wondelgemstraat met op de bordestrappen bewaarde gietijzeren gecanelleerde en van siermotieven voorziene gaslantaarns met dubbele arm (circa 1920 of vroeger).

Betreft geklinknagelde balkbrug met halfparaboolvormige vakwerkliggers van 12 vakken (parabolische of positief gekromde curve van de onderste rand met afgeronde overgang naar de vertikale begin- en eindstijlen) en gelegen boven het scheepvaartpeil. De bruggenhoofden worden gevormd door eveneens ijzeren staketsels die op de oevers in een betonnen voet gegoten werden en die bovenaan elk voorzien zijn van een platform, te bereiken via twee lateraal geplaatste ijzeren trappen met sierlijke smeedijzeren leuningen. Treden en brugdek zijn met houten planken bekleed. Deze brug vormde een belangrijke en tijdwinnende verbinding tussen de dichtbevolkte arbeiderswijken ten zuiden en de grote textielbedrijven ten noorden van de verbindingsvaart en dit zeker op ogenblikken dat de Wondelgembrug ten behoeve van het drukke scheepvaartverkeer dikwijls werd opengedraaid.

Bron: Beschermingdossier DO002065

Auteurs: De Schepper, Jo

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwevaart

Nieuwevaart (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.