Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel (Hundelgemsesteenweg). Alhoewel deel van een gewestweg heeft deze weg op verkeerskundig gebied weinig te betekenen.
De Lange Munte is een prototype van hoe een rijksweg of steenweg er vroeger uitzag, en is een van de allerlaatste voorbeelden ervan.
De weg volgt vanaf Scheldewindeke tot Meilegem het midden van een lange kouterrug en is reeds terug te vinden op de Ferrariskaart (1775). Deze uitgestrekte kouterrug werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse Luftwaffe als vliegveld gebruikt.
Deze kasseiwegen getuigen van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering, afboording en beplanting van belang.
De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zéér karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter.