Kasteel van Muylem

Gemeente Aalst
Locatie Gentse steenweg 380, Aalst (Oost-Vlaanderen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Muylem

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Muylem met omgeving

is beschermd als monument Kasteel van Muylem: gevels, daken en interieur gelijkvloers

Beschrijving

Het kasteel van Muylem werd in 1897 opgetrokken door de familie Van Muylem in een combinatie van diverse neostijlen.

Het kasteel wordt omgeven door een ommuurde, beboomde tuin. Het kasteel is langs de Gentse steenweg bereikbaar via een door een metalen hek tussen bakstenen hekpijlers afgesloten oprijlaan die ten zuiden van het kasteel eindigt in een rondweg. Langs de straatzijde wordt de tuin afgesloten door een haag.

Het hoofdgebouw met torentje is in de gebruikelijke villastijl van omstreeks 1900 opgetrokken: overwegend gele baksteen, met lagen rode baksteen en art nouveau-elementen in de blinde bogen; gedeeltelijk natuurleien, grotendeels kunstleien. De voegen zijn rood en het houtwerk van ramen en dakgoot is helgroen geschilderd. Een gedeelte van de achtergevel is in neorenaissencestijl opgetrokken. Het is één bouwlaag hoog, met twee dakkapellen. Hierbij werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, onder andere in de twee kruisramen, de dakkapellen, die van natuursteen zijn, en twee barokke medaillons. Tussen deze gevel en het art nouveau-gedeelte is een klein ‘Rubenspoortje’ met ovale oculus aangebracht. Het bijgebouw is opgetrokken in een vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissancestijl.

Het interieur bevat waardevolle elementen: vermoedelijk werd er overvloedig gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000635, Aalst: Kasteel van Muylem (H. Van den Bossche, 1981).

Auteurs: Cox, Lise & van den Bossche, Herman

Aanvullende informatie

Het kasteel is genoemd naar de eigenaar Willem Van Muylem (Aalst 1856 - 1938), die deurwaarder was. Deze had zijn ambtswoning in de Nieuwstraat 31 in Aalst en richtte het kasteeltje op op grond aangekocht in 1895.

• GHYSENS J. 1986: Geschiedenis der straten van Aalst, Genootschap voor Aalsterse geschiedenis, Aalst.

Van der Veken, Bert (22-04-2015 )