Teksten van Kasteel van Muylem

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200751

Kasteel van Muylem met omgeving ()

Het kasteel van Muylem werd in 1897 opgetrokken door de familie Van Muylem in een combinatie van diverse neostijlen.

Het kasteel wordt omgeven door een ommuurde, beboomde tuin. Het kasteel is langs de Gentse steenweg bereikbaar via een door een metalen hek tussen bakstenen hekpijlers afgesloten oprijlaan die ten zuiden van het kasteel eindigt in een rondweg. Langs de straatzijde wordt de tuin afgesloten door een haag.

Het hoofdgebouw met torentje is in de gebruikelijke villastijl van omstreeks 1900 opgetrokken: overwegend gele baksteen, met lagen rode baksteen en art-nouveau-elementen in de blinde bogen; gedeeltelijk natuurleien, grotendeels kunstleien. De voegen zijn rood en het houtwerk van ramen en dakgoot is helgroen geschilderd. Een gedeelte van de achtergevel is in neorenaissencestijl opgetrokken. Het is één bouwlaag hoog, met twee dakkapellen. Hierbij werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, onder andere in de twee kruisramen, de dakkapellen, die van natuursteen zijn, en twee barokke medaillons. Tussen deze gevel en het art-nouveau-gedeelte is een klein ‘Rubenspoortje’ met ovale oculus aangebracht. Het bijgebouw is opgetrokken in een vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Het interieur bevat waardevolle elementen: vermoedelijk werd er overvloedig gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000635, Aalst: Kasteel van Muylem (H. Van den Bossche, 1981).

Auteurs:  van den Bossche, Herman; Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Muylem [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174963 (geraadpleegd op ).


Kasteel van Muylem ()

Het gebouw werd opgetrokken in 1897, door de familie Van Muylem. De gebouwen zelf bestaan uit een allegaartje van neostijlen.

Het hoofdgebouw met torentje is in de gebruikelijke villastijl van omstreeks 1900 opgetrokken: overwegend gele baksteen, met lagen rode baksteen en art-nouveau-elementen in de blinde bogen; gedeeltelijk natuurleien, grotendeels kunstleien. De voegen zijn rood en het houtwerk van ramen en dakgoot helgroen geschilderd.

Een gedeelte van de achtergevel is in neorenaissencestijl opgetrokken. Het is één bouwlaag hoog, met twee dakkapellen. Hierbij werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, onder andere in de twee kruisramen, de dakkapellen, die van natuursteen zijn, en twee barokke medaillons.

Tussen deze gevel en het art-nouveaugedeelte is een klein 'Rubenspoortje' aangebracht, met ovale oculus. Het bijgebouw is opgetrokken in een vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Het interieur bevat waardevolle elementen: vermoedelijk werd er overvloedig gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal.


Bron: Beschermingdossier DO000635
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Muylem [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125083 (geraadpleegd op ).