Fort Liefkenshoek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Fort Liefkenshoek

Deze vaststelling is geldig sinds 05-10-2009. (Vaststellingsbesluit)

is beschermd als monument Fort Liefkenshoek

Deze bescherming is geldig sinds 14-06-1985.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het fort is ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), gebouwd in opdracht van de Protestantse Staten. In de navolgende periodes werd het fort sterk 'vergeten'. Het is pas in 1811 dat het fort een ingrijpende verbouwing ondergaat. Er werd een halfcirkelvormige kat of cavalier gebouwd. Dit halfcirkelvormig platform is binnen de wal gelegen en diende voor de opstelling van geschut. Bij de onafhankelijkheid van België werd het fort door Nederland overgedragen aan België. Sinds 1894 is de militaire bestemming van het fort opgeschort. Vandaag heeft het gebied zich ontwikkeld tot een waardevol landschap met cultuur-historische waarden.

Bron: Beschermde monumenten, landschappen, stadsgezichten en dorpsgezichten in de provincie Oost-Vlaanderen – arrondissementen Dendermonde, Eeklo en Sint-Niklaas, Gent, 1990, p. 125.

Relaties

maakt deel uit van Kallo

Kallo (Beveren)

omvat Opgaande Canadapopulier als bakenboom Fort Liefkenshoek

Ketenislaan zonder nummer (Beveren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.