Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Gemeente Aalter
Locatie Lotenhullestraat zonder nummer, Aalter (Oost-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel en kerk van Bellem met omgeving

Beschrijving

Binnen het gedeeltelijk omwalde terrein met de kerk staat aan de straatkant de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met grafkelder, opgericht circa 1854 door graaf Leopold 1e Sergeant d’Hendecourt naar ontwerp van architect de Limbourg. Een trap met ijzeren afsluiting tussen arduinen pinakeltjes leidt naar de kapel, een bakstenen neogotische kapel met arduinen westpuntgevel en driezijdige koorsluiting onder leien dak. De spitsboogdeur is voorzien van archivolten. De puntgevel is verrijkt met hogels. De geschilderde bakstenen zijgevels zijn geritmeerd door arduinen versneden steunberen en spitsboogvenster met ijzeren roedeverdeling.

Het witbepleisterde interieur is overkluisd met een spitsbooggewelf. Voor het neogotische arduinen altaar ligt een grafsteen. Witgeschilderde bas-reliëfs hangen aan de wanden.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001066, Kasteel en kerk met hun omgeving en bomen in Mariahovelaan

Auteurs: Lanclus, Kathleen & Van den Bossche, Hedwig