erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

bouwkundig element
ID: 200755   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Binnen het gedeeltelijk omwalde terrein met de kerk staat aan de straatkant de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met grafkelder, opgericht circa 1854 door graaf Leopold 1e Sergeant d’Hendecourt naar ontwerp van architect de Limbourg. Een trap met ijzeren afsluiting tussen arduinen pinakeltjes leidt naar de kapel, een bakstenen neogotische kapel met arduinen westpuntgevel en driezijdige koorsluiting onder leien dak. De spitsboogdeur is voorzien van archivolten. De puntgevel is verrijkt met hogels. De geschilderde bakstenen zijgevels zijn geritmeerd door arduinen versneden steunberen en spitsboogvenster met ijzeren roedeverdeling.

Het witbepleisterde interieur is overkluisd met een spitsbooggewelf. Voor het neogotische arduinen altaar ligt een grafsteen. Witgeschilderde bas-reliëfs hangen aan de wanden.


Bron     : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001066, Kasteel en kerk met hun omgeving en bomen in Mariahovelaan
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Van den Bossche, Hedwig
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Bellem

  • Is deel van
    Kraenepoel en Markettebossen

  • Is deel van
    Lotenhullestraat (Bellem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200755 (Geraadpleegd op 30-09-2020)