Teksten van Pomp op dorpsplein

Pomp op dorpsplein ()

Openbare dorpspomp uit het einde van de 18de eeuw of de 19de eeuw. De pomp werd in 1972 heropgericht in een gewijzigde toestand. De hoge, wellicht stenen pijler met gladde zijden is verdwenen; de huidige hardstenen pijler lijkt het westelijke deel te zijn geweest van de oorspronkelijk grotere sokkel van de pomp. Ook de hendel van de pomp is verdwenen. Bij de heroprichting werd de pomp een kwartslag naar het noorden gedraaid. De bekronende bol op de pijler is vervangen door een houten dennenappel, een verwijzing naar de bijnaam van de Zandhovenaars als ‘doppenrapers’.

Vandaag bestaat de pomp uit een pijler in blauwe hardsteen, een sokkel in gesmoorde bakstenen met een kraan gemonteerd op een blok blauwe hardsteen en een houten kast rond het pompmechanisme. De pijler is versierd met paneelwerk en een pilaster met gebogen en gegroefde schacht. Tegen de bakstenen sokkel bevindt zich een natuurstenen druipbak.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/11054/101.1, Pomp in Zandhoven (S.N. 2023).

Auteurs:  Debonne, Vincent

Dorpspomp, heropgericht in 1972: hardstenen pijler met paneelwerk, bekronende pijnappel; aan zuidzijde pilaster met gebogen en gegroefde schacht; aan noordzijde bakstenen pijler met pomp.

Auteurs:  Steyaert, Rita