Stadspomp

• is aangeduid als beschermd monument Stadspomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadspomp

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Beschrijving

De Prosper Thuysbaertlaan volgt gedeeltelijk de loop van de Durme. Aan de westzijde ligt het Prinses Josephine-Charlottepark. Op de hoek ervan staat een in onbruik geraakte openbare pomp. Het is een gietijzeren pomp opgesteld in een driehoekige zandstenen constructie, in 1911 uitgevoerd door J. de Decker uit Dendermonde. Drie pijlers met impost dragen korfbogen met een voluutvormige sluitsteen. Het geheel wordt afgedekt door een met leien bekleed puntdakje met koperen bolornament. In 1992-1993 onderging het hele pompgebouwtje een conserverende restauratie.

Bron     : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001002, Stadskern Lokeren
Auteurs : Van den Bossche, Hedwig