Teksten van Sint-Jozefskapel

Sint-Jozefskapel ()

De Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit werd gebouwd op de noordhoek van het terrein van de Norbertijnerabdij in 1937-38 ter gelegenheid van het eerste eeuwfeest van de jezuïeten in Drongen. Op 10 september 1938 werden de stoffelijke resten van pater Adolf Petit (1822-1914), directeur en uitbouwer van het retraiteoord, naar de kapel overgebracht. In de kapel, een centraalbouw met een achthoek als centrale partij gebouwd naar ontwerp van architect J.N. Cloquet, staan zes altaren. Het koepelgewelf van het koor is versierd met een mozaïek getekend "Irène Vander Linden - Atelier Flos Tegelen - Holland", vermoedelijk aangebracht in de jaren 1940. Andere altaarnissen zijn beschilderd. De drie bovenlichten van de deuren zijn verfraaid met glas in lood.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002077, Oude abdij
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: : Sint-Jozefskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125094 (geraadpleegd op )


Sint-Jozefskapel ()

Sint-Jozefskapel opgericht bij het eeuwfeest van de paters jezuïeten in de oude Norbertijnerabdij op de noordhoek van het terrein voor de ingang. Naar verluidt volgens de plannen van architect J.N. Cloquet junior in 1937. In 1938 wordt het stoffelijk overschot van Pater Petit, directeur en uitbouwer van het retraiteoord, naar de kapel overgebracht. Binnenin staan in de vier hoeken, in een zijkoor en het koor zes altaren. Koepelgewelf van koor versierd met mozaïek getekend "Irene Vander Linden - Atelier Flos Tegelen Holland", vermoedelijk aangebracht in de jaren 1940.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke: Sint-Jozefskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/367667 (geraadpleegd op )