Refugiehuis abdij van Drongen: stallen

Beschrijving

Doorgaans worden deze fragmenten beschouwd als elementen van de oude kloostergang. Uit een oude gravure van het klooster kan men echter opmaken dat de eigenlijke kloostergang bij de kapel zelf aansloot. Het lijkt er dan ook veeleer op dat de hier betreffende vleugel een overblijfsel is van de voormalige stalgebouwen. De zeer eenvoudige bakstenen constructie heeft een L-vormige aanleg maar tenminste één zijde was vroeger langer. De begane grond bestaat uit brede segmentboogtraveeën. De wand van de verdieping is met een platboogfries bekleed. In het midden van elk vak komt een luik voor, dat wijst op een zuiver utilitaire functie.

• DE KEGEL A., DEMEY A. & DEVOS P. 1992: Beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten en landschappen in Oost-Vlaanderen, arrondissement Gent, Gent, 146.