Begijnenhuis Heilige Amelberga

Beschrijving

Voormalige begijnenwoning (in situ Begijnhoflaan nummers 58 en 60) , vermoedelijk circa 1630-1635 opgetrokken door het begijnhofbestuur samen met de aanpalende woning (nummer 56). Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; oorspronkelijk dakvenster met tuitgevel verdwenen. Nog grotendeels originele bakstenen voorgevel met witgeschilderde speklagen en 19de-eeuwse muuropeningen, deels bewaarde originele deuromlijsting en een gedicht kloosterkozijn op de begane grond.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A. 2006: Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 63.

Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke