erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Walburga

bouwkundig element
ID: 200778   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200778

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige begijnenwoning zogenaamd Heilige Walburga.

Oorspronkelijk een dubbele woning, circa 1637-1638 opgericht in opdracht van het begijnhofbestuur samen met de aanpalende woningen door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham Van Calendries. Tussen 1855 en 1877 was het de kantschool van het begijnhof. Na de openbare verkoop van 1926 gesplitst in twee woningen.

Oorspronkelijke dubbelwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak met twee dakvensters met tuitgeveltje.

Huidig nummer 38 met twee traveeën heeft een gewitte voorgevel met aangepaste deur rechts en benedenvenster en behouden kruiskozijn op de bovenverdieping. Nummer 40 met drie traveeën heeft een bakstenen parement met nieuwe deur en vensters op de begane grond en een oorspronkelijk klooster- en kruiskozijn op de bovenverdieping.

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • STROOBANTS A. 2006: Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 59.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhoflaan
  Begijnhoflaan (Dendermonde)

 • Is deel van
  Sint-Alexiusbegijnhof
  Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Begijnenhuis Heilige Walburga [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200778 (Geraadpleegd op 15-10-2019)