erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Wivina

bouwkundig element
ID: 200779   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200779

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige begijnenwoning zogenaamd Heilige Wivina, gebouwd samen met het aanpalende huis nummer 34 circa 1637-1638 in opdracht van het begijnhofbestuur aan de onbebouwde westzijde van het begijnhof.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak met vernieuwd dakvenster met tuitgeveltje. Recent ontpleisterde nog volledig originele bak- en zandstenen voorgevel met deur en kloosterkozijn in de linker travee. Op de begane grond bleef een zandstenen kruiskozijn en kloosterkozijn bewaard. De bovenverdieping is nog voorzien van een kloosterkozijn links en een kruiskozijn.

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • STROOBANTS A. 2006: Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 59.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhoflaan
  Begijnhoflaan (Dendermonde)

 • Is deel van
  Sint-Alexiusbegijnhof
  Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Begijnenhuis Heilige Wivina [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200779 (Geraadpleegd op 15-10-2019)