erfgoedobject

Huis de Pluim

bouwkundig element
ID: 20078   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20078

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Huis de Pluim
  Deze bescherming is geldig sinds 19-11-1996

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis de Pluim, anno 1627
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Begijnengracht
  Deze bescherming is geldig sinds 19-11-1996

Beschrijving

Zogenaamde "Huis de Pluim". Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met centraal dakvenster, opgevat als halsgevel en gedateerd "anno 1627". Verankerde, bepleisterde en beschilderde barokke voorgevel, horizontaal geleed door een geprofileerde puilijst en kordon onder de onderbroken kroonlijst. Begane grond met rechthoekige deur en vensters en in het laatste kwart van de 18de eeuw toegevoegde arduinen poortomlijsting: brede korfboog met geprofileerd kwarthol beloop op neuten, met voluutvormige sluitsteen onder een gebogen druiplijst en met rankwerk in de zwikken. Deur vervangen door winkelpui. Gekoppelde rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met oren op de uiterste hoeken.

Ovale cartouches met pluim, gevat in rankwerk met bekronend puttohoofdje op de brede zijpenanten. Lamberkijnen met hoofdje en jaartal op de borstwering van de twee hoger oplopende middentraveeën, in halsgevelvorm onder een bekronend pseudofronton op voluutvormige vleugelstukken en voorzien van een blinde oculus.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Is deel van
  Begijnengracht
  Begijnengracht (Gent)

 • Is deel van
  Gevelwand Begijnengracht
  Begijnengracht 41-115, Hoogstraat 162 (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Huis de Pluim [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20078 (Geraadpleegd op 14-10-2019)