Waterpomp

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Sint-Jansplein
Locatie Sint-Jansplein zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Waterpomp

Deze bescherming is geldig sinds 28-03-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Waterpomp

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze natuurstenen pomp dateert van 1786 en is uniek in de Brugse binnenstad. Het is een opmerkelijke, classicistische armpomp, versierd met medaillons met een leeuwenkop, een siervaas, guirlandes en een vruchtenkolf.

Deze monumentale pomp staat centraal op het Sint-Jansplein. De pomp dateert van 1786 en werd er geplaatst na de sloop van de Heilige Johannes de Doperkapel. In 1877 werd een restauratie uitgevoerd door Henri Dumon. Gelijktijdig werd rond de pomp een voetpad van kasseien aangelegd om ze te beschermen tegen het verkeer. De pomp was in gebruik tot 1943.

De classicistische armpomp bestaat uit een vrij robuuste, ronde basis, opgedeeld in vier vlakken die onderling afgescheiden zijn door gecanneleerde ribben. Deze laatste eindigen bovenaan op een voluut en dragen een bladornament. Op het voorvlak en de twee zijvlakken is op oneffen grond telkens een medaillon met leeuwenkop in bas-reliëf aangebracht. In de muil van de leeuw op het voorvlak ontspruit een bronzen pomptuit. Aan de achterzijde steekt een ijzeren pomparm. De kroonlijst met deksteen draagt een zware siervaas met guirlandes en een vruchtenkolf. Achter de pomp ligt een ijzeren deksel met het opschrift "Branddienst nedergelegd" en het wapenschild van Brugge.

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Stad Brugge. Oudste kern, 18na, 1999, p. 317.
  • VANDEVYVERE E., Watervoorziening te Brugge van de 13-de tot de 20-ste eeuw, Brugge, Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen, 1983, p. 204-206.

Bron: Beschermingsdossier: DW002190

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Jansplein

Sint-Jansplein (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.