Begijnenhuizen Heilige Juliana en Heilige Ida

Beschrijving

Oorspronkelijk twee voormalige begijnenwoningen zogenaamd Heilige Juliana en Heilige Ida, circa 1637-1638 gebouwd door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham Van Calendries in opdracht van het begijnhof. In het laatste kwart van de 20ste eeuw door de toenmalige eigenaar, kunstschilder Walter Brems samengevoegd tot één woning. Huidig dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met twee dakvensters met tuitgeveltje. De oorspronkelijke 17de-eeuwse gevels werden midden 19de eeuw aangepast en in de jaren 1980 "gerestaureerd" waarbij willekeurig opnieuw kruis- en kloosterkozijnen aangebracht werden.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A. 2006: Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 60.