erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Fredericus

bouwkundig element
ID: 200793   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200793

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige begijnenwoning, oorspronkelijk de voorlaatste woning aan de zuidkant van het pleinbegijnhof, sinds 1926 hernummerd in de Begijnhoflaan. Woning volgens archiefdocumenten opgericht samen met de aanpalende woning (nummer 28) in 1628 in opdracht van het begijnhofbestuur door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham Van Calendries. Een zandstenen jaarsteen op de scheiding van beide woningen geeft dit bouwjaar aan.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met dakvenster met tuitgeveltje aan de oorspronkelijke voorgevel. Verankerde bakstenen gevel (voorheen witgekalkt) op gepikte plint met in de eerste travee de behouden originele zandstenen deuromlijsting met sponning, bolkozijn bovenlicht en uitspringende latei op consooltjes. Zandstenen kloosterkozijn met luikduimen rechts hiervan. De overige twee benedenvensters werden in de 19de eeuw aangepast. Behouden zandstenen kruis- en kloosterkozijnen op de bovenverdieping.

Interieur met in de voorkamer nog de originele balklaag met moerbalk op natuurstenen consoles, grote haard met bakstenen wangen. Spiltrap met achthoekige trappaal, gedichte kelder.

Op de verdieping bleef in de voorkamer een grote haard met geprofileerde zandstenen wangen bewaard. Een spiltrap met tot XIII genummerde treden leidt tot de zolderverdieping met nog twee originele spanten.

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • STROOBANTS A. 2006: Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 56-57.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhoflaan
  Begijnhoflaan (Dendermonde)

 • Is deel van
  Sint-Alexiusbegijnhof
  Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Begijnenhuis Heilige Fredericus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200793 (Geraadpleegd op 15-10-2019)