erfgoedobject

Groot Kanon

bouwkundig element
ID
200796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200796

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot Kanon
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Groot Kanon
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot Kanon
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het Groot Kanon, ook bekend of vermeld onder de naam Grote of Dulle Griet en Rode Duivel, is een volledig gesmeed kanon bestaande uit een loop en een kamer van gesmede banden. Naar verluidt 16.000 kilogram zwaar en 5,025 meter lang. Achterdeel van de kamer gemerkt met Bourgondisch Sint-Andrieskruis met in de hoeken de vuurslag en vuursteen van het Gulden Vlies en het wapen dat de hertogen van Bourgondië sinds 1430 voerden. Vermoedelijk geschut midden 15de eeuw vervaardigd voor de hertogen van Bourgondië, en op grond van de gelijkenis met het in Edinburg bewaarde kanon waarschijnlijk eveneens te Bergen (Henegouwen) vervaardigd. Mag niet verward worden met de Gentse Grote Griet of Grote Bombarde, een geschut dat reeds in de vroege middeleeuwen grote vermaardheid verwierf. In 1578 werd het Groot Kanon van Oudenaarde naar Gent overgebracht ter aanvulling van het grof geschut nodig om te weerstaan aan de Spaanse bezetting. Bij aankomst in Gent bleek het kanon onbruikbaar en werd voorlopig op houten schragen geplaatst. In 1783 werd het Groot Kanon op drie arduinen voetstukken geplaatst, versierd met festoenen, op het pleintje waar het nu nog steeds rust.

 • CLAEYS P. 1905: Les monuments de la Ville de Gand, Gent, 277-284.
 • VAN WERVEKE A. s.d.: Het Groot Kanon van Gent; zijn geschiedenis, zijn naam, zijn oorsprong, s.l.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groot Kanon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.