Leeuwbrug

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Leeuwstraat
Locatie Leeuwstraat zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Leeuwbrug

Deze bescherming is geldig sinds 28-03-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Leeuwbrug

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Leeuwbrug onderbreekt de Leeuwstraat en loopt over de Speelmansrei. Deze laatste werd eertijds 'lee' genaamd, vanwaar de naam van de brug en de straat zijn afgeleid.

De huidige brug dateert van 1627 en is gebouwd door de Brugse meester-metselaar Jan de Wachter. Circa 1628-1630 zocht het stadsbestuur iets om de brug mee op te smukken en plaatste een bestelling bij Jeroom Stalpaert. Hij vervaardigde twee Brugse leeuwen. In 1792 kreeg de brug officieel de naam "Leeuwbrug". Op het einde van de achttiende eeuw werd de leeuw op de westelijke borstwering in het water geduwd en vervangen door een nieuwe. In 1955 werd de tweede leeuw vervangen omwille van de slechte toestand van de steen.

De brug was oorspronkelijk vijfledig; in de loop van de tijd zijn de twee buitenste bogen echter dichtgemaakt zodat de rei enkel nog vloeit door de middelste boog. Het buitenparement bestaat uit regelmatig gehouwen blokken natuursteen, vermoedelijk Doornikse kalksteen. De middensteunen tussen de boogopeningen zijn aan beide zijden telkens versterkt door een natuurstenen steunbeer met een driehoekige uitbouw. Ter hoogte van het wegdek bevindt zich aan weerskanten een geprofileerde waterlijst waarvan het profiel nog fragmentair bewaard is. Beide borstweringen zijn afgedekt met grote geprofileerde arduinen dekplaten. Op de borstweringen staat aan weerszijden één van de leeuwenbeelden op een voetstuk in steen van Ecaussines. De leeuwen houden beiden een schild vast. Sinds 1955 werden de schilden geschilderd met bladgoud voor de gekroonde gotische Brugse letter "b" op een blauwe achtergrond. Het wegdek van de brug is gekasseid. Vandaag verkeert de brug in bouwfysisch slechte toestand, waardoor binnenkort een restauratie naar een ontwerp van het Brugse architectenbureau Verschave is voorzien.

  • Beernaert B., De Wachter Jan (Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, 1, pagina 72).
  • Beernaert B., Stalpaert Jeroom (Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, 1, pagina's 114-115).
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Stad Brugge. Oudste kern, Brugge, 1999, pagina 174.
  • Gevaert H., Bruggen in de Brugse binnenstad, Brugge, 1998, pagina's 17-18.

Bron: Beschermingsdossier: DW002189

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Leeuwstraat (Oudste kern)

Leeuwstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.