Meebrug

• is aangeduid als beschermd monument Meebrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meebrug

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groene Rei met omgeving

De Meebrug onderbreekt de Meestraat en verbindt de Reie met de Groenerei.

De eerste vermelding van de Meebrug dateert van 1290. De huidige benaming wordt echter pas voor het eerste gebruikt in 1440. Deze brug heeft, net als de nabijgelegen Peerdenbrug, reeds vroeg een belangrijke verbindingsfunctie tussen de binnenstad en de aanpalende buitenwijk, zogenaamd de "Braamberg", omdat deze laatste al kort vóór 1246 bij de binnenstad wordt gevoegd. In 1390 werd de oorspronkelijke houten brug vervangen door een stenen exemplaar, gebouwd door de befaamde Brugse bruggenbouwer Jan van Oudenaerde († 1412). De Meebrug is een eenvoudige boogbrug met gekasseid wegdek. Het buitenparement bestaat uit regelmatig gehouwen blokken Brabantse witsteen in combinatie met arduin voor de sluitstenen van de bogen en de dekbladen. De borstweringen aan de westzijde en de volledige oostzijde van de brug zijn opgetrokken uit baksteen.

• Beernaert B., Van Oudenaerde Jan (Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, 1, p. 127-128).
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Stad Brugge. Oudste kern, Brugge, 1999, p. 208.