Straat Begijnengracht
Locatie Begijnengracht 81, Gent (Oost-Vlaanderen)

is beschermd als monument Stadswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Begijnengracht

Typologiestadswoningen
Datering16de eeuw, 17de eeuw

Beschrijving

Aanvankelijk diephuis met trapgevel (zeven treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de 16de-17de eeuw. Later toegevoegde linkertravee met vlakke aflijning en plat dak ter hoogte van de tweede trede waardoor een manke trapgevel ontstond. Heden verankerde bepleisterde en beschilderde baksteenbouw met vernieuwde benedenvensters en centrale deur. Rechthoekige bovenvensters met sponning, zandstenen latei en sporen van ontlastingsbogen. Vierkant venstertje in de geveltop.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke