erfgoedobject

Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken

bouwkundig element
ID
200805
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200805

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het deels vrijstaande, neogotische pand is opgetrokken in 1893, wellicht naar een ontwerp onder leiding van architect L. Delacenserie of C. De Wulf. Het werd gebruikt als vergader- en archiefruimte van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie. De ligging van dit pand aan de rand van het Sint-Jakobsplein verleent het huis een uitzonderlijk en beeldbepalend karakter. In 1904 is naast het huis een natuurstenen gedenkteken opgericht naar een ontwerp van architect A. De Pauw ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

Het neogotische gebouw, opgetrokken in 1892-1893, werd oorspronkelijk gebruikt voor de vergaderingen en de archieven van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie. Het plan voor dit prestigieuze huis voor de armendis bleef bewaard maar werd niet ondertekend. "Kunstige Herstellling" van 1990-1992 naar een ontwerp van de Brugse architect Bart Vandewalle waarbij onder meer het baksteenmetselwerk is gereinigd en hersteld.

Neogotisch breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Het pand heeft een verankerde bakstenen lijstgevel doorbroken door een getrapt dakvenster en rechts een flankerende traptoren op rechthoekige plattegrond. Typerend voorkomen van sierankers, (samengestelde) boognissen, zijtrapgevel, en gebruik van witsteen voor de afzaten, drielichten en kruiskozijnen, nis met Christusbeeld, negblokken en plint.

Het pand bewaart in de voormalige vergaderruimte op de begane grond een neogotische balkenzoldering en in de gang de oorspronkelijke bordestrap.

Rechts van het huis is in 1904 op een driehoekig perceeltje een natuurstenen gedenkteken opgericht naar een ontwerp van de Brugse architect Alphonse De Pauw met opschrift "1854-1904 / de parochianen van / Sint-Jakobs aan / O.L.V. Onbevlekt / Ontvangen", ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

  • Archief A.M.L.-Brussel, plannenfonds K.C.M.L., Provincie West-Vlaanderen, Brugge, parochiekerk St.-Jakob.
  • CONSTANDT L. (red.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1998/1993, Brugge, 1994, p. 179.
  • GILTE S., VANWALLEGHEM A., e.a., Stad Brugge. Oudste kern, in Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 18na, 1999, p. 297.

Bron: Beschermingsdossier: DW002189
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200805 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.