Hoge huis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoge huis

• is aangeduid als beschermd monument Hoge huis

Beschrijving

Zeer oud breed gebouw horend bij de Sint-Baafsabdij, in 1796 ingericht als woning voor de gouverneur van de vesting. Sporen van het oudere gebouw (vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw) in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Heden voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen. Bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met rechthoekige vensters met voornamelijk 18de-eeuws uitzicht. Rechter deel, bestaande uit dertien traveeën gevat tussen gekoppelde pilasters met Toscaans kapiteel en geaccentueerd door een middenrisaliet van drie traveeën eveneens afgelijnd door gekoppelde pilasters en bekroond met een driehoekig fronton; middentravee voorzien van oorlogsmonument "geschonken door G. Taelman, deken van het Spaans Kasteel". Linker deel: vermoedelijk een 19de-eeuwse verbouwing van een oudere kern.

Haakse aanbouw, zij- en achtergevel voornamelijk in de 16de eeuw te dateren met oudere sporen. Rechter zijgevel met sporen van vroegere muuropeningen, speklagen en muurvlechtingen.

Interieur. Volgens Heins diverse elementen uit het interieur bewaard zoals 16de-eeuwse schouwen, 18de-eeuwse trap en romaanse overwelfde kelder, voorheen vermoedelijk de gelijkvloerse verdieping.

Aanvullende informatie

Het gebouw fungeerde als werkplaats (bakkerij of schrijnwerkerij) voor de Sint-Baafsabdij. In 1540 maakte de abdij plaats voor de citadel van Karel V en het gebouw werd opgenomen in het geheel van het Spanjaardkasteel, fungerend als kazerne. Het gebouw stond sindsdien bekend als het “Hoog Huis”. In 1760 werd het gebouw de woning van de militaire gouverneur onder het Oostenrijkse Bewind. Tijdens de Franse Overheersing werden verbouwingen gerealiseerd: de bovenbouw van in totaal 18 traveeën verkreeg een classicistisch aspect. Na 1820 verloor het Spanjaardkasteel zijn functie en het werd in diverse fasen gesloopt om plaats te maken voor de spoorweg, de Beestenmarkt en arbeiderswoningen. De gouverneurswoning bleef evenwel gespaard en de eerste verdieping werd gebruikt als huurkazerne. Nu is zowel de kalkstenen gelijkvloerse verdieping als de classicistische bovenbouw van de voorgevel bepleisterd.

• DE KEGEL A., DEMEY A. & DEVOS P. 1992: Beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten en landschappen in Oost-Vlaanderen, arrondissement Gent, Gent, 188.