erfgoedobject

Hoge huis

bouwkundig element
ID: 200806   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200806

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Hoge huis
  Deze bescherming is geldig sinds 15-09-1982

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoge huis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Baafsabdij
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Het oudste gedeelte van het gebouw, de gelijkvloerse verdieping in Doornikse kalksteen, dateert vermoedelijk uit de 13de eeuw en behoorde tot de voormalige Sint-Baafsabdij. Het fungeerde als werkplaats (bakkerij of schrijnwerkerij) voor de abdij. In 1540 maakte de abdij plaats voor de citadel van Karel V en het gebouw werd opgenomen in het geheel van het Spanjaardkasteel, fungerend als kazerne. Het gebouw stond sindsdien bekend als het “Hoog Huis”. In 1760 werd het gebouw de woning van de militaire gouverneur onder het Oostenrijkse Bewind. Tijdens de Franse Overheersing werden verbouwingen gerealiseerd: de bovenbouw van in totaal 18 traveeën verkreeg een classicistisch aspect. Na 1820 verloor het Spanjaardkasteel zijn functie en het werd in diverse fasen gesloopt om plaats te maken voor de spoorweg, de Beestenmarkt en arbeiderswoningen. De gouverneurswoning bleef evenwel gespaard en de eerste verdieping werd gebruikt als huurkazerne. Thans is zowel de kalkstenen gelijkvloerse verdieping als de classicistische bovenbouw bepleisterd. De voorgevel behield zijn 18de-eeuws aspect. De zij- en achtergevels van het gebouw dateren van de 16de eeuw en vertonen nog oudere sporen. De rechterzijgevel toont vroegere muuropeningen, speklagen en muurvlechtingen.


Bron     : DE KEGEL A., DEMEY A. & DEVOS P. 1992: Beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten en landschappen in Oost-Vlaanderen, arrondissement Gent, Gent, 188.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1992


Relaties

 • Is deel van
  Buitenhof
  Buitenhof (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Oorlogsgedenkteken vroeger Sint-Baafsdorp
  Buitenhof 35 (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Sint-Baafsabdij
  Gandastraat zonder nummer, Spanjaardstraat 10 (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoge huis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200806 (Geraadpleegd op 19-08-2019)