De schans d’Oudaen maakt deel uit van de hoofdweerstandsstelling of buitenste fortengordel van Antwerpen, waarvan de voltooiing met elf forten en twaalf schansen een gevolg was van de wet van 1906.
Historiek
Als gevolg van de wet van 30 maart 1906 wordt de buitenste fortengordel van Antwerpen vervolledigd door de bouw van elf forten en twaalf schansen. In principe is er een fort om de 5 kilometer, met tussen twee forten telkens een schans. Wanneer het terrein dit noodzaakt wordt daar echter van afgeweken en zo worden er tussen de forten Sint-Katelijne-Waver en Koningshooikt twee 'halve schansen' gebouwd, links en rechts van het dorp Sint-Katelijne-Waver. De voornaamste functie van de schansen is het flankeren van de intervallen tussen de forten.
Deze schans, circa 1907-1908 aangelegd, maakte deel uit van de hoofdverdigingslinie van Antwerpen op de rechteroever van de Schelde. Met de aanleg van een antitankgordel in 1939 werd de schans opnieuw voor de verdediging van Antwerpen ingeschakeld.
Beschrijving
De schans is gebouwd in baksteen en ongewapend beton. Het gebouw staat op een ovalen kunstmatig opgehoogd eiland omringd door een brede gracht. Het terrein rondom de schans is bebost. Het schansgebouw werd recent gerestaureerd.
- Schans Oudaan, http://fortengordels.be/forten/schans-oudaan, [online], (geraadpleegd op 8 augustus 2014).
- AERTS W, 1991: Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Wommelgem, p.289.