Pomp van 't Zand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Brusselsepoortstraat
Locatie Brusselsepoortstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pomp van 't Zand

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pomp van 't Zand

Deze bescherming is geldig sinds 16-05-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op het driehoekig pleintje gevormd door de splitsing van de Brusselsepoortstraat en de Lange Violettestraat, voor de voormalige kazerne Cdt. Jonkheer de Hollain en de door L. Roelandt gebouwde militaire rijschool, staat de monumentale "pomp van ’t Zand". Vroeger werd deze plaats "ten cruce" of "aan het kruis" genoemd naar het kruis dat zich daar in de middeleeuwen bevond. Na de supprimering van verscheidene waterstraatjes naar de Schelde, die parallel loopt met de Brusselsepoortstraat, werd het kruis in 1835 vervangen door een waterput met een monumentale pomp. De stad liet een put boren door meester, metser J.B. Hosten en stadsarchitect L. Roelandt ontwierp als hulde aan het pas opgerichte koninkrijk België een militaire praalpomp. De uitvoering van het ontwerp, goedgekeurd op 11 mei 1836, werd toegewezen aan steenkapper P. Parmentier.

Roelandt ontwierp een kolom in de vorm van een pijlbundel van 5,20 meter hoog omgeven door harnassen, helmen en wapens. De watersproeiers vindt men in twee van de drie medaillons met een leeuwenkop op de basis van de kolom. Een lauwerkrans met daarop een bordje met de letters S.P.Q.G. en een triomferende Belgische leeuw bekroont de pijlbundel. Het geheel is 9 meter hoog.

Bron: Beschermingsdossier DO001083

Relaties

maakt deel uit van Brusselsepoortstraat

Brusselsepoortstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.