Deze Britse militaire begraafplaats is gelegen langs de Brugse Steenweg, ter hoogte van het kruispunt met de Ramskapellestraat, op bijna 800 meter ten westen van het gehucht Sint-Joris. Op ongeveer 100 meter naar het westen ligt de gemeentelijke begraafplaats.
Het grootste deel van de bijzettingen in perk I werd verricht in juli en augustus 1917, toen de sector Nieuwpoort door het Britse ‘XV Corps’ werd verdedigd. Na de oorlog kwam er een aanzienlijke uitbreiding (meer dan 700 graven) door de ontruiming van andere begraafplaatsen in de omgeving:
Op Ramscappelle Road Military Cemetery werden eveneens 380 Franse graven uit de periode 1914-1915 verzameld, maar deze werden later door de Franse autoriteiten terug ontgraven en overgebracht.
Nu liggen er 830 (waarvan 312 niet geïdentificeerde) doden uit het Verenigd Koninkrijk, 8 Australiërs, 2 Canadezen, 1 Zuid-Afrikaan en 2 niet gekende Duitsers begraven. Dit maakt een totaal van 843 doden, waarvan 2 er herdacht worden met een ‘special memorial’. Van hen wordt aangenomen dat ze hier onder een naamloze grafsteen liggen. 26 andere ‘special memorials’ en een ‘duhallow block’ herinneren aan 26 doden, die oorspronkelijk in de omgeving van Nieuwpoort begraven lagen, maar wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd werd en nadien niet meer kon teruggevonden worden.
De begraafplaats is ontworpen door Edwin Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).
De begraafplaats heeft een min of meer rechthoekig grondplan, met een oppervlakte van 3370m2. Het is deels omgeven door een muur uit groengrijze natuursteen, afgedekt met witte natuursteen, deels door een haag (van coniferen). Het terrein van de begraafplaats ligt lager dan het straatniveau. Open, geplaveide toegang met breed en sierlijk uitgewerkte trap uit witte natuursteen, aan straatzijde geflankeerd door brede natuurstenen pijlers met het registerkastje, de landplaten, het opschrift 'Ramscappelle Road Military Cemetery 1914-1918’ en smeedijzeren traliewerk. De trap mondt onderaan in het grasveld in cirkelvormige en gebogen motieven uit. Evenwijdig met de straatzijde loopt een as die de 'Stone of Remembrance' (oostelijke zijde) verbindt met het 'Cross of Sacrifice' (type A) aan westelijke zijde. In de zuidoostelijke en zuidwestelijke hoek staan twee gebouwtjes uit breuksteen opgetrokken, met een koepeldak uit rode leien. Het ene fungeert als schuilhuisje en bevat de metalen informatieplaat, het ander gebouwtje is afgesloten (dienstgebouw). De graven liggen verspreid over negen perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, populieren (die onder meer het offerkruis en de toegang markeren) en Zweedse lijsterbessen.
Bron: Beschermingsdossierd DW002414
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2008: Ramscappelle Road Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125558 (geraadpleegd op ).
Gelegen langs de Brugse steenweg, ten opzichte van nummer 45, ter hoogte van het kruispunt met de Ramskapellestraat, op bijna 800m ten westen van Sint-Joris.
Van juni tot november 1917 bezette het Britse 15de korps de frontlijn vanaf de kust tot aan Sint-Joris. Het grootste deel van de bijzettingen in perk I werd verricht in juli en augustus 1917. Na de oorlog kwam er een aanzienlijke uitbreiding (meer dan 700 graven) door de ontruiming van andere begraafplaatsen in de omgeving:
380 Franse graven uit de periode 1914-1915 werden hier eveneens verzameld, maar werden later door de Franse autoriteiten terug ontgraven en overgebracht.
'Ramscappelle Road Military Cemetery' werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens met medewerking van Major G.H. Goldsmith. De begraafplaats heeft een min of meer rechthoekig grondplan, met een oppervlakte van circa 3370 m2. Het terrein van de begraafplaats ligt lager dan het straatniveau en dient dan ook via trapjes betreden te worden. Bij de toegang vermelden witte stenen: 'Ramscappelle Road Military Cemetery' en '1914-1918'. Hier bevinden zich eveneens de drietalige landplaten en het registerkastje.
Links op de begraafplaats, tegen de oostelijke muur, staat de 'Stone of Remembrance' en rechts, tegen de westelijke muur, het 'Cross of sacrifice' (type A). Achteraan in beide hoeken een schuilhuisje/dienstgebouwtje uit breuksteen met een dak van rode leien. In het schuilhuisje (links) is de metalen CWGC-infoplaat opgehangen. Bij het dienstgebouw (rechts) is er ruimte voor de tuinafval. De begraafplaats is beplant met struiken en bomen, waaronder populieren.
Volgens het huidige register liggen er op de 9 perken 830 (waarvan 312 niet geïdentificeerd) doden uit het Verenigd Koninkrijk, 8 Australiërs, 2 Canadezen, 1 Zuid-Afrikaan en 2 niet gekende Duitsers. Dit maakt een totaal van 843 doden, waarvan 2 er herdacht worden met een zgn. 'special memorial'. Van hen wordt aangenomen dat ze zich bevinden onder de niet-geïdentificeerde graven. 26 andere 'special memorials' en een 'duhallow block' herinneren aan 26 doden, die oorspronkelijk in de omgeving van Nieuwpoort begraven lagen, maar wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd werd en nadien niet meer kon teruggevonden worden.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Ramscappelle Road Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195979 (geraadpleegd op ).