Station Ramskapelle

Gemeente Nieuwpoort

is beschermd als monument Versterkte stationsruïne

is deel van de bescherming als monument Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Spoorwegberm of Frontzate Nieuwpoort-Diksmuide

Tags Eerste Wereloorlog

Beschrijving

Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden. Tijdens WO I werden de stations op de strategisch belangrijke spoorlijn ingericht als observatieposten. In de bakstenen gebouwen werd een stevige torenachtige constructie van betonnen balken opgetrokken. De stations zelf werden vaak grotendeels vernield maar de observatietorens doorstonden het oorlogsgeweld. Het station van Ramskapelle werd na de Slag aan de Ijzer (18-31 oktober 1914) tot observatiepost omgebouwd en is het enige voorbeeld dat tot op vandaag bewaard bleef. Het bakstenen gebouw werd aan de binnenzijde versterkt met betonnen wanden, waarin kijk- en schietgaten werden aangebracht. Vanuit het voormalige station had het Belgisch leger een uitstekend zicht op de overstroomde vlakte.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III: arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p. 171.

Aanvullende informatie

Naast het voormalige station bevindt zich een rechthoekige hardstenen gedenkplaat in een kader, geplaatst voor een muur van zandzakjes. De plaat herinnert aan het 14de Linieregiment dat in oktober 1914 strijd voerde voor de herovering van Ramskapelle.

Marchand, Sofie (21-04-2017 )