erfgoedobject

Kasseiweg Nokeredorpstraat

bouwkundig element
ID: 200841   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200841

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

Deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij van Albrecht en Isabella, tijdens het begin van de 17de eeuw werden de straten in de steden geplaveid. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter.


Bron     : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000954, Kasseiwegen in Oost-Vlaanderen.
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1995


Relaties

  • Is deel van
    Nokeredorpstraat
    Nokeredorpstraat (Kruisem)

  • Omvat
    Opgaande linde als vrijheidsboom Nokere
    Nokeredorpstraat zonder nummer (Kruisem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasseiweg Nokeredorpstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200841 (Geraadpleegd op 19-05-2019)