erfgoedobject

Kasseiweg Wannegemdorp en Huisepontweg

landschappelijk element
ID
200842
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200842

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Kasseiweg Wannegemdorp
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wannegem-Lede
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Huisepontweg
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze 3 meter brede kasseiweg, die de verbinding tussen Wannegem-Lede en Huise vormt, getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijk en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken, in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

Historiek

Deze kasseiweg, deel van de oude pontweg Nokere - Huise, is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegveharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij van Albrecht en Isabella, tijdens het begin van de 17de eeuw, werden de straten in de steden geplaveid. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

In 1708 werd langs de Huisepontweg een kampement van de geallieerde legers voor de beslissende Slag van Oudenaarde opgericht, waarbij de zogenaamde Grote Molen als uitkijkpost van de hertog van Marlborough diende. De zuidelijke helling werd in 1783 de locatie van het kasteel van Wannegem-Lede.

Beschrijving

De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Gelegen op de heuvelkam tussen Schelde en Leie biedt de Huisepontweg unieke vergezichten op het noordwestelijk deel van de Vlaamse Ardennen. De weg loopt in oost-westelijke richting over de heuvelkam tussen de Noord- en Ledekouter.

Bij het kruispunt van van de Huisepontweg met de Ledekerkweg staat een gekandelaarde Hollandse linde (Tilia x europaea). In de dorpskern van Wannegem bevinden zich twee gekandelaarde Hollandse linden op het talud van de wegberm.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000811, Huisepontweg (S.N., 1990).
 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000954, Kasseiwegen in Oost-Vlaanderen (S.N., 1995).

Auteurs :  Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wannegem

 • Is deel van
  Huisepontweg

 • Is deel van
  Schelde-Leie interfluvium

 • Is deel van
  Wannegemdorp

 • Is gerelateerd aan
  Kasseiweg Huisepontweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasseiweg Wannegemdorp en Huisepontweg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200842 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.