Fontein

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Louise Mariekaai
Locatie Louise Mariekaai zonder nummer, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Fontein

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1962.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Fontein

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Als tegenhanger van de Koninklijke Fontein op de Markt kreeg de Pamelewijk, op de rechteroever van de Schelde, in 1716 eveneens een openbare waterbedeling. Deze kwam op het Spei, bij het toenmalig stuwsysteem van de Schelde bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en droeg de volksnaam Pierlepyn.

De in 1778 grondig vernieuwde constructie werd in 1852 vervangen door een veel grotere fontein (architect Charles Vanderstraeten), toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is direct geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs maar heeft veel kleinere afmetingen.

Het hoofdbekken is achthoekig; de twee andere zijn rond en worden met schelpmotieven bekleed. Het water spuit in het eerste bekken uit de muil van vier dolfijnen die door tritonen stevig omklemd worden. Het tweede bekken rust op een achtkantige steun die met paneelwerk bekleed is en de toewijdingstekst draagt. Het derde bekken wordt gedragen door vier vrouwenfiguren. Alle beelden zijn in gietijzer. Oorspronkelijk diende bovenaan de koningin voorgesteld te worden maar dit beeld werd nooit gerealiseerd.

Bron: Beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten en landschappen in Oost-Vlaanderen, arrondissementen Aalst en Oudenaarde; Gent, 1991, p. 196.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Louise Mariekaai

Louise Mariekaai (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.