Openbare pomp

Gemeente Oudenaarde

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

is deel van de bescherming als monument Enameplein en Lijnwaadmarkt met platanen

Typologiewaterpompen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Op de Lijnwaadmarkt staat een ouderwetse openbare pomp in gietijzer uit de 19de eeuw. Het klein monument vormt een beeld- en karakterbepalend accent. Recente bestratingswerken en beplanting hadden tot doel de omgeving te herwaarderen. Nu valt de pomp ongetwijfeld meer op, maar de inplanting heeft een wat artificieel karakter gekregen. Van bescheiden, onopvallend maar toch karakteristiek onderdeel, helemaal in harmonie met de omgeving die bepaald wordt door bescheiden arbeidershuisjes, werd de pomp een weliswaar klein, maar toch benadrukt monument.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000926, Openbare pomp.