Grenspaal anno 1720

Gemeente Stekene
Locatie Lekestraat zonder nummer, Stekene (Oost-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grenspaal anno 1720

is beschermd als monument Grenspaal anno 1720

Beschrijving

In de dorpskom (Kerkstraat) ten noordoosten achter de Heilige Kruisparochie staan thans in een plantsoentje twee arduinen grensstenen uit de Oostenrijkse Periode. Deze zogenaamde Oostenrijkse grenspalen dateren van circa 1720 en duiden de grens aan tussen de Republiek der Zeven provinciën en de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. Deze palen staan niet meer op hun oorspronkelijke plaats. Eertijds stonden de palen aan de rijksgrens met het opschrift "Staeten Bodem" naar de huidige Nederlandse zijde gericht. De andere zijde vermeldt: "’s Keyzers ’s Conings Bodem". Vier dergelijke palen duiden de limietscheiding aan door de "Wilde Landen" tussen Hulster Ambacht en Stekene op een kaart van 1722.

Bron: Beschermingsdossier DO000908