erfgoedobject

Paviljoen van Toyo Ito

bouwkundig element
ID
200891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200891

Beschrijving

Het paviljoen werd gerealiseerd ter gelegenheid van "Brugge Culturele Hoofdstad van Europa" in 2002 als een tijdelijk architecturaal statement in confrontatie met de historische stad. Op initiatief van de architectuurvereniging "Archipel" werd Toyo Ito uitgenodigd een "temporary pavillion of international level" te bouwen. Het gebouw is specifiek voor de plek op de Burg geconcipieerd en is de uitwerking van een reflectie van architect Toyo Ito omtrent de historische context van de noordzijde van de Burg.

Lichte constructie die gebruik maakt van water, licht en metaal, hiermee lichtheid en transparantie evocerend. Een 22 m lange brug van doorschijnend materiaal op een rond wateroppervlak met een radius van 11,5 m, waarover een U-vormige constructie van 15,4 m lang en 6,3 m breed. De wanden van aluminium zijn honingraatvormig geperforeerd en versterkt met ovale zones.

De architect heeft ingespeeld op de historische eigenheid van de plek door als het ware de ontbrekende vierde wand van het Burgplein opnieuw te suggereren door het paviljoen in de lengte op te stellen. Daarenboven verwijst het omgevende water naar de achthoek van de plattegrond van de voormalige Sint-Donaaskerk. Dit is verrassend des te meer daar de ontwerper van een totaal verschillende culturele en historische achtergrond is, wat bewijst dat kunst universeel kan zijn.

  • MIDANT J.-P. 1996: Dictionnaire de l’Architecture du XXe siècle, Parijs, 434.
  • QUETGLAS J. 2001: Fear of Glass: Mies van der Rohe’s Pavilion in Barcelona, Basel.
  • ROULET S. & SOULIÉ S. 1991: Toyo Ito: l'architecture de l'éphémère, Parijs.
  • SIGEL P. 2000: Deutsche Pavillons auf Weltausstellungen, Berlijn.
  • S.N. 1995: Toyo Ito 1986-1995, El Croquis 71, Madrid.
  • VAN SANDE H. 2002: Toyo Ito builds the Bruges 2002 pavillion, Oostkamp.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002400
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum  :

Aanvullende informatie

Het paviljoen werd in 2013 ontmanteld en gestockeerd. In 2018 werd het met goedkeuring van de kunstenaar heropgericht in Zeebrugge, namelijk als blikvanger bij een nieuwe kantoorgebouw.

  • THEUNS K. 2018: Paviljoen Toyo Ito Brugge krijgt tweede leven. Kunstwerk wordt blikvanger voor nieuwe kantoren ICO Zeebrugge, De Standaard [online], https://www.standaard.be (geraadpleegd op 23 januari 2020).
Auteurs : Verhelst, Julie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Paviljoen van Toyo Ito [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200891 (Geraadpleegd op )