Gemeente Ninove
Deelgemeente Meerbeke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Meerbeke

Typologiedorpswoningen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Het gebouw Gemeentehuisstraat 1 ligt links van het kerkhof, aansluitend bij de kerkhofmuur. Het is een 19de-eeuwse bakstenen constructie van een enkele bouwlaag. Een trappenpui met smeedijzeren borstwering leidt naar de zich op de bel-etage bevindende inkomdeur. Het souterrain wordt aan weerszijden van de trappenpui door een raam verlicht. Het bakstenen gevelparement, dat recent een grondige reinigingsbeurt heeft ondergaan, wordt afgewisseld door het gebruik van witte natuursteen: trappenpui, in schouderboog afgewerkte tweelichtvensters bij voor- en zijgevels, smalle rondboogvenstertjes, centraal (nis)baldakijn boven de inkom, deels in een kettingverband gemetselde gevelhoeken, getrapt in het gevelvlak verwerkte dekstenen en in ezelsrug eindigende schouders onder de puntgevel.

Bron: Beschermingsdossier DO002126