erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID: 200897   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200897

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Klooster: vleugel
  Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2000

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Meerbeke
  Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2000

Beschrijving

Rechts van het kerkhof bevindt zich een vleugel van het voormalig klooster, deel uitmakend van een grotendeels gemoderniseerd schoolcomplex met toegang via een nog oude in baksteen opgetrokken vleugel in de Nieuwstraat 2.

De aan het kerkhof grenzende vleugel bestaat uit een deels neoclassicistisch geïnspireerde, deels neogotische baksteenbouw, respectievelijk met leien dak en pannen zadeldaken, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het linker gedeelte, met door natuursteenblokken omlijste segmentboogramen en pilastergeledingen, werd recent van een bijkomende verdieping in het dakvolume voorzien. Het rechter gedeelte bestaat uit drie door lijstgevels onderbroken puntgevels. De linker en rechter risalieten, breder dan de centrale, zijn gevat in een puntboognis; de linker risaliet bevat bovendien een kapel met drielichtvenster en dakruiter. Onder een blind puntboogveld zijn de ramen met natuurstenen kruiskozijnen gevuld. De smallere middenrisaliet heeft een nis met beeld in het boven de aangrenzende lijstgevels oprijzend gevelvlak. Behalve bij de linkerrisaliet worden de ramen van het gelijkvloers en de verdieping verbonden door in het metselwerk uitgespaarde gekoppelde puntboogvelden.

Door zijn gevarieerde uitwerking contrasteert deze vleugel aan het kerkhof wel met de schoolmuur in de Sint-Berlindisstraat en vooral met de wat jongere neogotische vleugel van 1901 in de Nieuwstraat waarvan de architectuur eenvormiger en strakker aandoet.


Bron     : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Digitaal Beschermingsdossier DO002126, Kerkhof met muur en omgeving.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2000


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Meerbeke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200897 (Geraadpleegd op 21-01-2021)