Heilige Barbarakapel

Gemeente Aalst
Straat Pontweg
Locatie Pontweg zonder nummer, Aalst (Oost-Vlaanderen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heilige Barbarakapel

is beschermd als monument Heilige Barbarakapel

Beschrijving

De kleine bakstenen, op geteerde plint wit bepleisterde, aan de Heilige Barbara gewijde wegkapel werd op het einde van de 19de eeuw opgetrokken aan het einde van de Broekstraat en het begin van de Pontweg.

Een met zandsteenblokken gemetselde spitsboog boven de inkom werd in het gevelpleisterwerk uitgespaard. Het bovenlicht van de inkom is als een driepas met hartvormen uitgewerkt. Het met zwarte pannen afgedekt zadeldak kraagt met een houten met golvende belijning en hartvorm versierde windveer over de voorgevel uit. In de kapel wordt een 18de-eeuws terracottabeeld van de Heilige Barbara bewaard.

Bron: Onroerend Erfgoed, DO002124, Sacristie, kapellen, kerkhof

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig