erfgoedobject

Overledebrug

bouwkundig element
ID
200915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200915

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Overledebrug
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Overleidebrug
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. Moervaart, Zuidlede (reeds in 1379 rechtgetrokken) en andere waterlopen in de Moervaartdepressie waren van belang onder meer voor het vervoer van turf en brandhout naar Gent. De exploitatie van de veen- en turfgronden was één van de voornaamste economische activiteiten te Moerbeke in de middeleeuwen.

Brug uit het interbellum, hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.

Bruggenhoofden: baksteenmetselwerk met arduinen delen (dekstenen, afdekking bakstenen balustrade, afgeronde hoekblokken). Val met rijdek(hout)opgehangen aan bovenbouw: stalen hameipoort (hameistijlen = gelaste kokerbalken met breed uitlopende basis, door middel van bovenkoppelbalk verbonden) met balans bestaande uit hoofdliggers (profielbalken met volle lijfplaten) door middel van dwarsverbanden (volle liggers) en gekruiste trekstangen met elkaar verbonden. Verbindingen tussen balken uitgevoerd met geboute hoekprofielen. Valconstructie met geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. Passerellen voor voetgangers overkragend. Handbediening vervangen door hydraulische bediening. Hendels ontkoppeling aan beide zijden van rijdek. Houten dukdalven en geleiders.


Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002179, Overledebrug.
Auteurs :  De Schepper, Jo
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Coudenbornbrug

 • Is gerelateerd aan
  Dambrug

 • Is gerelateerd aan
  Terwestbrug

 • Is gerelateerd aan
  Vapeurbrug

 • Is deel van
  Meersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Overledebrug [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200915 (Geraadpleegd op )