erfgoedobject

Terwestbrug

bouwkundig element
ID
200917
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200917

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Terwestbrug
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Terwestbrug
  Deze bescherming is geldig sinds 09-07-2001

Beschrijving

De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. Moervaart, Zuidlede (reeds in 1379 rechtgetrokken) en andere waterlopen in de Moervaartdepressie waren van belang onder meer voor het vervoer van turf en brandhout naar Gent. De exploitatie van de veen- en turfgronden was één van de voornaamste economische activiteiten te Moerbeke in de middeleeuwen.

De brug dateert uit het interbellum en werd hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.

Het baksteenmetselwerk van de bruggenhoofden is voorzien van arduinen delen (dekstenen, afdekking bakstenen balustrade, afgeronde hoekblokken).

Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: stalen hameipoort [hameistijlen = gelaste open vakwerkbalken met opwaartse verjonging, door middel van een bovenkoppelbalk verbonden] met een balans bestaande uit hoofdliggers (profielbalken met volle lijfplaten) door middel van dwarsverbanden (volle liggers) en gekruiste trekstangen met elkaar verbonden. De versterkingen tussen de balken van de hameipoort zijn uitgevoerd met geklonken hoekprofielen. De valconstructie heeft hoofdliggers met volle lijfplaten.

De handbediening werd vervangen door hydraulische bediening. De hendels van het ontkoppelingsmechanisme bevinden zich aan beide zijden van de rijweg. Houten dukdalven en geleiders.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002181, Terwestbrug.
Auteurs :  De Schepper, Jo
Datum  : 2001


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Coudenbornbrug

 • Is gerelateerd aan
  Dambrug

 • Is gerelateerd aan
  Overledebrug

 • Is gerelateerd aan
  Vapeurbrug

 • Is deel van
  Moerbeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Terwestbrug [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200917 (Geraadpleegd op 15-05-2021)