erfgoedobject

Coudenbornbrug

bouwkundig element
ID: 200918   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200918

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Caudenbormbrug
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Coudenbornbrug
  Deze bescherming is geldig sinds 09-07-2001

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hof van Coudenborn en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 23-02-1979

Beschrijving

De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. Moervaart, Zuidlede (reeds in 1379 rechtgetrokken) en andere waterlopen in de Moervaartdepressie waren van belang onder meer voor het vervoer van turf en brandhout naar Gent. De exploitatie van de veen- en turfgronden was één van de voornaamste economische activiteiten te Moerbeke in de middeleeuwen.

De brug dateert uit het interbellum en werd hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.

Het baksteenmetselwerk van de bruggenhoofden is voorzien van arduinen delen (dekstenen, afdekking bakstenen balustrade, afgeronde hoekblokken). In één van de bruggenhoofden bevindt zich een ophaaldeur met tand- en heugelsysteem.

Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: stalen hameipoort [hameistijlen = geklonken open vakwerkbalken met opwaartse verjonging, door middel van een bovenkoppelbalk (ontdubbelde I-profielen) verbonden] met een balans bestaande uit een kader dat is samengesteld met I-profielbalken en diagonaalkruisen bestaande uit open vakwerkliggers. De voetgangerspasserellen zijn niet overkragend. De versterkingen tussen de balken van de hameipoort zijn uitgevoerd met geboute hoekprofielen. De valconstructie heeft hoofdliggers met volle lijfplaten.

Het handbedieningsmechanisme (niet aanwezig in 2000) bestond uit een wiel gemonteerd op een ijzeren reductiekast bevestigd aan één van de hameipijlers. De handbediening werd vervangen door hydraulische bediening. De hendels van het ontkoppelingsmechanisme bevinden zich in gleuven naast de rijweg. Houten dukdalven en geleiders.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingdossier DO002183, Coudenbornbrug.
Auteurs :  De Schepper, Jo
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Hof van Coudenborn en omgeving

 • Is gerelateerd aan
  Dambrug

 • Is gerelateerd aan
  Overledebrug

 • Is gerelateerd aan
  Terwestbrug

 • Is gerelateerd aan
  Vapeurbrug

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Coudenbornbrug [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200918 (Geraadpleegd op 02-07-2020)