erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
200931
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200931

Juridische gevolgen

Beschrijving

Anno 1928 werd op het dorpsplein te Evergem een gedenkteken opgericht. Het monument met Heilig Hartbeeld werd geproduceerd in het atelier Bressers.

Het gedenkteken bestaat uit twee niveaus. Het onderste niveau heeft een basreliëf met een voorstelling van een stervende soldaat in de armen van een engel. Op de achtergrond werd een kerktoren afgebeeld. Voor het basreliëf liggen drie grafplaten. De middelste is de oorspronkelijke voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ze werd voorzien van een fraaie lijst met de data "1914" en "1918". De inscriptie luidt: "Soldaten gesneuveld/ in de oorlog 1914-1918" gevolgd door 30 namen. Links en rechts liggen twee gedenkstenen opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Hun opschriften luiden: links: "Soldaten gesneuveld/ in de oorlog/ 1940-1945" gevolgd door acht namen en "Gefusilleerd in dienst/ Van de weerstand" met één naam. Rechts luidt de tekst: "Politiek gevangenen/ overleden/ in Duitsland" (twee namen) en "Gevallen in dienst/ van het vaderland/ te Paulus - Zaïre" (twee namen). De grafplaten werden na de Tweede Wereldoorlog afgeboord met een natuurstenen boord. Vooraan werden twee in steen gebeeldhouwde sokkels met daarop een helm geplaatst. Vooraan zijn deze gedateerd "1940" en "1945".

Links en rechts van het basreliëf leidt een trap naar het hogere niveau. Centraal op het plateau staat een witstenen beeld van het Heilig Hart op een hoge sokkel. Rond het plateau loopt een gesloten armleuning. Daarin werden volgende teksten gesculpteerd: "Heilig Hart van Jezus Ons toekome Uw ryk.", "de gemeenteraad van Evergem/ besloot in zitting van 21 - -1923/ de gemeente aan het H. Hart toe/ te wyden, de toewyding en de/ inhuldiging van dit gedenkteken/ hadden plaats op 7 oct. 1928", de tekst wordt gevolgd door de namen van de burgemeester en schepenen. De tekst vervolgt met "Geen grote liefde dan zijn leven ten/ beste te geven voor zijn vrienden./ Wij bewonderen den heldenmoed onzer/ soldaten waarom zou God hen niet met/ liefde ontvangen./ H. Hart van Jezus schenk eeuwige/ rust aan hen die hun leven hebben/ geofferd voor het Vaderland!/ Pie Jezu Domine Dona eis requiem".


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002219, gedenktekens Eerste Wereldoorlog.
Auteurs :  Mertens, Joeri
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oorlogsmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200931 (Geraadpleegd op )