Oorlogsmonument

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Gilbert Braeckmanplein
Locatie Gilbert Braeckmanplein zonder nummer, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Oorlogsmonument ontworpen door atelier Bressers

Deze bescherming is geldig sinds 04-11-2002.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Anno 1928 werd op het dorpsplein te Evergem een gedenkteken opgericht. Het monument met Heilig Hartbeeld werd geproduceerd in het atelier Bressers.

Het gedenkteken bestaat uit twee niveaus. Het onderste niveau heeft een basreliëf met een voorstelling van een stervende soldaat in de armen van een engel. Op de achtergrond werd een kerktoren afgebeeld. Voor het basreliëf liggen drie grafplaten. De middelste is de oorspronkelijke voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ze werd voorzien van een fraaie lijst met de data "1914" en "1918". De inscriptie luidt: "Soldaten gesneuveld/ in de oorlog 1914-1918" gevolgd door 30 namen. Links en rechts liggen twee gedenkstenen opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Hun opschriften luiden: links: "Soldaten gesneuveld/ in de oorlog/ 1940-1945" gevolgd door acht namen en "Gefusilleerd in dienst/ Van de weerstand" met één naam. Rechts luidt de tekst: "Politiek gevangenen/ overleden/ in Duitsland" (twee namen) en "Gevallen in dienst/ van het vaderland/ te Paulus - Zaïre" (twee namen). De grafplaten werden na de Tweede Wereldoorlog afgeboord met een natuurstenen boord. Vooraan werden twee in steen gebeeldhouwde sokkels met daarop een helm geplaatst. Vooraan zijn deze gedateerd "1940" en "1945".

Links en rechts van het basreliëf leidt een trap naar het hogere niveau. Centraal op het plateau staat een witstenen beeld van het Heilig Hart op een hoge sokkel. Rond het plateau loopt een gesloten armleuning. Daarin werden volgende teksten gesculpteerd: "Heilig Hart van Jezus Ons toekome Uw ryk.", "de gemeenteraad van Evergem/ besloot in zitting van 21 - -1923/ de gemeente aan het H. Hart toe/ te wyden, de toewyding en de/ inhuldiging van dit gedenkteken/ hadden plaats op 7 oct. 1928", de tekst wordt gevolgd door de namen van de burgemeester en schepenen. De tekst vervolgt met "Geen grote liefde dan zijn leven ten/ beste te geven voor zijn vrienden./ Wij bewonderen den heldenmoed onzer/ soldaten waarom zou God hen niet met/ liefde ontvangen./ H. Hart van Jezus schenk eeuwige/ rust aan hen die hun leven hebben/ geofferd voor het Vaderland!/ Pie Jezu Domine Dona eis requiem".

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002219, gedenktekens Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Evergem

Evergem (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.